مراحل نصب سوله و کلیدی ترین نکات

سوله‌ها متشکل از سازه‌هایی با سقف‌های بلند و محیطی وسیع و بدون ستون‌های اضافه در وسط محیط کاری هستند. جنس آن ها اغلب بتنی یا فلزی است. معمولا اجزای سوله در کارخانه‌ها پیش‌تولید و سپس در محل موردنظر طبق اصول خاصی نصب می‌شوند. در ادامه با نکات و نحوه نصب سوله آشنا می‌شویم.

آشنایی با روش‌های نصب سوله

اجزای اصلی یک سوله باتوجه‌به نوع کاربرد و سفارش کارفرما در کارگاه ساخته و تولید می‌شوند. هنگامی که قطعات سوله از قسمت ساخت خارج شد وارد مرحله انتهایی یعنی نصب سوله می‌شود؛ در این مرحله نیز همانند مراحل اولیه ساخت، نیاز به حضور افراد متخصص و رعایت اصول و استانداردهای لازمی است که در صورت عدم رعایت هر یک ممکن است کارفرما خسارت‌ها و عواقب جبران‌ناپذیری را متحمل شود. نصب سوله معمولاً به یکی از دو روش زیر صورت می‌گیرد:

  1. نصب با پیچ‌ومهره: در این روش برای اتصال اجزای فلزی یک سازه به یکدیگر از پیچ‌ومهره استفاده می‌شود.
  2. نصب با جوشکاری: کیفیت و استحکام یک سازه فلزی به اجرای صحیح اتصال‌ها بستگی دارد و یکی از روش‌هایی که در اتصال سازه‌های فلزی رایج است، روش جوشکاری است. اینکه یک سازه قرار است وزن زیادی را متحمل شود و مقاومت بالایی در برابر بسیاری از حوادث مانند زلزله، طوفان و یا حتی ضربه‌های سنگین داشته باشد نیازمند مقاوم‌سازی‌های اولیه است.

چرا استفاده از روش جوشکاری بسیار محدود است؟

در اتصال اسکلت‌های فلزی با روش جوشکاری محدودیت‌هایی وجود دارد که باعث می‌شود از این روش برای نصب عموم سوله‌ها مورداستفاده قرار نگیرد و تنها در مواردی که نیازمند تحمل بارهای سنگین و کاربردهای خاص صنعتی است استفاده شود. از جمله این محدودیت‌ها عبارتند از:

نیاز به تأمین برق کافی، کمبود دستگاه‌های جوش مدرن، کمبود نیروهای مجرب و حرفه‌ای در جوشکاری سازه، زمان بر بودن جوشکاری و پر سروصدا بودن این پروسه، هزینه‌های بالا

خوب است بدانید که امروزه سازه‌های فلزی پیچ‌ومهره‌ای کیفیت و استحکام بیشتری نسبت به سازه‌های جوشکاری از خود نشان داده‌اند. این سازه‌ها علاوه بر هزینه‌های کمتر مراحل نصب و آماده‌سازی سریع و اقتصادی‌تری دارند و در پروژه‌هایی که نیاز به نصب سریع می‌باشد گزینه مناسب‌تری هستند. استفاده از پیچ‌ومهره باعث بالا رفتن مقاومت سازه در برابر حرارت نیز می‌شود. علاوه‌برآن در هنگام نیاز به تغییرات آزادی عمل بیشتری دارند و امکان استفاده مجدد از سازه بدون آسیب‌های جدی وجود دارد.

8 گام مهم در نصب سوله

سوله‌ها از سازه‌های عمرانی مهمی هستند که باید بادقت خاصی ساخته شوند؛ ازاین‌رو برای ساخت آن‌ها باید از افراد متخصص و باتجربه استفاده کرد تا یک سازه مستحکم و مقاوم ایجاد شود. به‌طورکلی مراحل ساخت سوله به شکل زیر است:

  1. اجرای فونداسیون و پی‌سازی: این مرحله اولین و مهم‌ترین مرحله است. به جهت انتقال بارهای ساختمان به زمین استحکام و زیرسازی دقیقی باید صورت گیرد.
  2. نصب ستون‌های سوله: ستون‌ها اولین اجزای نصبی یک سازه هستند. قبل از نصب ستون‌ها باید نقشه تعیین شده مطالعه و سپس طبق نقشه ستون‌ها توسط جرثقیل‌ها بادقت بالایی جابه‌جا شده و به‌وسیله پیچ‌ومهره و یا استفاده از روش جوشکاری نصب و مهاربندی موقت شوند.
  3. نصب رفتر ها: بر روی ستون‌ها برای نصب رفتر ها سوراخ‌هایی تعبیه شده است و تنها باید رفتر ها به‌صورت موازی روی آن‌ها قرار گیرند تا به این سوراخ‌ها پیچ‌ومهره شوند. یک کارشناس تمامی مراحل بستن پیچ‌ومهره‌ها را باید به‌دقت کنترل کند تا از مقاومت و کیفیت پیچ‌ومهره‌ها و بسته‌شدن کامل آنها طبق اصول ذکر شده در نقشه نصب، اطمینان حاصل گردد. رفتر های سقفی جهت نصب باید بر روی زمین مونتاژ و سپس به وسیله جرثقیل در بالای سقف ثابت نگه داشته شود تا به یکدیگر پیچ و متصل گردند.
  4. نصب لاپه ها و پرلین ها: وقتی رفترها در مرحله نصب قرار می‌گیرند برای نصب پرلین‌های پیک و استرات های لبه بام باید ثابت نگه داشته شود. اگر رفتر سقف قطعات زیادی را شامل گردد باید پرلین‌های اضافه‌تری نیز تعبیه شود. نصب پرلین‌ها و لاپه ها مستلزم رعایت قواعدی همچون موارد زیر است:
    – مهاربندی لاپه و پرلین
    – نصب قاب‌ها و تیرهای مهار رفتر
    گونیا کردن قاب‌های مهار
  5. گونیا سازی سوله: هنگامی که لاپه ها و پرلین‌ها نصب شدند عملیات گونیا سازی با انجام تنظیم مهار قطری و موقت در سقف سوله انجام می‌شود. برای این منظور پس از شاقول‌کردن ستون‌ها، کابل‌های مهار را محکم کرده و گونیا سازی انجام می‌گردد. بعد از آن تیرهای سقف تا تاج سوله جهت کشی شده و گونیا سازی می‌شود. این مرحله یکی از مراحل مهم نصب سوله است.
  6. پس از نصب وال پست‌های سوله: پس از آن که اسکلت اصلی سوله نصب شد نوبت نصب وال‌ پست ها و کلاف افقی های انتهایی آن است.
  7. نصب پوشش سقف سوله: در این مرحله زیرسازی و نصب پوشش سقف و بدنه انجام می‌گردد.
  8. بررسی نهایی: در پایان باید به‌صورت دقیق تمامی موارد توسط کارشناسان بررسی شده و اصلاحیه‌ها و ایمنی سازی‌های لازم انجام شود.

انتخاب و نکات نصب پوشش مناسب سوله

پوشش سوله دارای دو بخش پوشش سقف و بدنه است. هرکدام از این بخش‌ها نیازمند دو پوشش داخلی و خارجی هستند. عواملی بر انتخاب این پوشش‌ها مؤثر است که عبارتند از: سرعت نصب، قیمت تمام شده، عایق‌بندی صوتی و دمایی، تعیین نوع کاربری، تعمیرات آسان، زیباسازی داخلی و خارجی، مقاومت در برابر پوسیدگی و خوردگی، مقاومت در برابر رطوبت، مقاومت در مقابل فرسایش و مواردی از این ‌قبیل

بعد از مشخص‌شدن عوامل انتخابی در نهایت می‌توان برای پوشش بیرونی از ورق‌های رنگی، گالوانیزه به صورت کرکره و ذوزنقه، فایبرگلاس و ساندویچ پنل و برای پوشش داخلی از پشم سنگ یا پشم‌شیشه، کارتن پلاست و فایبرگلاس استفاده کرد.

2 نکته مهم برای نصب جرثقیل

برای طراحی یک جرثقیل کامل و دقیق در یک سوله رعایت موارد زیر لازم است:

  1. وزن پل، ارابه، فاصله چرخ‌های ارابه و راهبر پل باید به‌صورت دقیق و با ذکر اعداد در نقشه مشخص گردد تا از بروز خطرات و مسائل آینده جلوگیری گردد.
  2. خیز پل و حماله اگر بر اساس رابط کنترل شود ایمن‌تر است و ازآنجایی‌که نوع نشیمن جرثقیل از اهمیت خاصی برخوردار است استفاده از نشیمن کربل که به ستون‌ها جوش داده شده بهتر است؛ ولی در برخی موارد که نیروی وارد شده به نشیمن جرثقیل بیشتر است استفاده از ستون لبه‌دار مناسب‌تر است

سخن پایانی

همان‌طور که در این مقاله مطالعه کردید دو روش برای اتصال قطعات سوله به یکدیگر وجود دارد. انتخاب اینکه کدام روش برای یک سازه مناسب است بستگی به کارایی آن دارد. به‌طور‌کلی در طی سالیان اخیر برای برپایی و اتصال قطعات سوله‌ها از پیچ و مهره استفاده می‌شود و معمولا روش جوشکاری در موارد خاص و به ندرت مورد استفاده قرار می‌گیرد. درهرصورت نصب سوله به جهت استفاده از فلزهای سنگین باید بادقت بالایی انجام شود چرا که هر گونه اشتباه و سهل‌انگاری ممکن است خسارات جانی و مالی بسیاری را به وجود آورد. حتماً برای نصب سوله به کارشناسان دقیق و ماهر این حوزه مراجعه کنید.

شما میتوانید جهت دریافت مشاوره تخصصی در راستای ساخت و ساز مهندسی شده و ارائه راهکار های موثر در موفقیت پروژه، با ما تماس بگیرید.

4.7/5 - (3 امتیاز)

هنوز دیدگاهی ثبت نشده است!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *